23 april 2019

Volunteer of the week: Stefan Cramers

Naam: Stefan Cramers

Leeftijd: 31 jaar

Woonplaats: Edegem

Club: AGS (Antwerp Golf School)

Handicap: 12.8

 

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk bij Coca Cola als onderhoudstechnieker.
Ik was tijdens mijn studies daar terecht gekomen om stage te lopen. En na dat ik afgestudeerd was, ben ik daar dan ook gestart om mijn werkervaring verder uit te breiden.

Buiten het werk, is mijn hobby golf.
Sommigen zeggen dat ik op AGS woon, daar ik er toch wel redelijk veel ben. Het begon als een hobby en het is een kleine passie geworden. Op AGS ben ik, op een bepaald moment, gestart als starterscaptain (“de begeleider van alle startende golfers”, de grootste groep bij ons op de club).
Na 5 jaar als starterscaptain te hebben “gewerkt / vrijwilliger”, ben ik overgeschakeld naar Youngsters / Young Adults captain. Hier zat ik reeds meerdere jaren in de groep, maar toen onze vorige captain wegging, heb ik dat overgenomen. Zo proberen we, met zoveel mogelijk young adults, samen te komen en ons te amuseren.

Ook werk ik 1 keer per jaar mee met het Vrolijk Toneel Initiatief te Kontich. Ik heb jarenlang in de technische ploeg gezeten, dan ben ik er beginnen koken, maar sinds 3 jaar speel ik nu ook zelf mee.

Hoe lang speel je al golf en wat is je handicap?

Ik ben gestart met golfen door mijn ouders.
Mijn vader woont en werkt in het buitenland en liet weten dat hij ging starten met golfen. Mijn moeder ging dan ook maar starten en ik vroeg toen of ik ook eens mocht proberen. Dit was in 2005 à 2006 waar mijn ouders, mijn broer en ik zijn gestart met golfen. Ik ben al die tijd lid geweest van AGS, persoonlijk de perfecte formule om te leren golfen en nadien je handicap ook te verlagen.

Mijn handicap is op deze moment 12,8. Tijdens onze openingscup heb ik mijn handicap (toen 14,3) nog kunnen verlagen met 1,5. Heel de winter trainen heeft vruchten afgeworpen. In het begin van het jaar had ik mijn doel op handicap 12,5 gezet. Het seizoen is nog maar net begonnen en alles is nog mogelijk.
Mijn pro denkt dat ik naar handicap 10 moet geraken dit jaar, wat veel training & wedstrijden met zich mee zal brengen. Ik heb een kalender opgesteld in het begin van het jaar en ik vrees dat ik naar een sponsor zal moeten zoeken om alles te kunnen blijven betalen. (lees “al lachend gezegd”)

Wat vind je het allerleukst aan golf?

Het belangrijkste is mij amuseren, buiten zijn en 18 holes spelen, samen met vrienden. Voor mezelf heb ik het uiteindelijke doel gesteld om zover mogelijk te geraken. Dit jaar staan er zelfs enkele federale Mid-Am series gepland.

In mijn planning staat ook nog de opleiding initiator op het programma, maar door nog andere activiteiten heb ik er momenteel nog geen tijd voor.

Hoe ben je bij BKO terecht gekomen en waarom wilde je meewerken?

Toen ik zag dat er een European Tour Event naar België kwam, twijfelde ik geen seconde. Ik wou meewerken aan dit event, en schreef me direct in als vrijwilliger. De ervaring die je opdoet door aan zo iets mee te werken, leek me zeer leuk. Je krijgt de kans om van dichtbij, deze topspelers eens aan het werk te zien. Ik had er zelfs een hele week verlof voor genomen.

Toen Jochem me vroeg om Controlling Marshall te zijn, heb ik (na het lezen van de job omschrijving) direct ja gezegd. Jochem kende me al van voor de BKO. Hij wist dat ik reeds meerdere jaren als vrijwilliger actief ben op AGS.

Vorig jaar maakte je deel uit van de BKO-familie, hoe was je ervaring hiermee? Vond je het een geslaagd evenement?

De eerste ervaring was SUPER. Zoals ik eerder zei had ik hier een week verlof voor genomen. Er lag toch wel een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders. Ik had 6 holes onder mij, waar er iets mis kon gaan.
Omdat ik de Hole Captains & Marshalls goede tips wou geven, ben ik tijdens de dagen van de oefenronden langs geweest. Ik ben gaan kijken naar waar de mogelijke landingszones waren om zo de spotters op de correcte plaats te kunnen zetten.

Ook heb ik nog mee de laatste hand gelegd aan het klaarzetten van de baan (ingang golfbaan opbouwen, palen zetten, bordjes ophangen, vrijwilligerstent materiaal uitladen, en nog zoveel meer). En de bedoeling is om dat dit jaar terug te doen.

Wat waren je voornaamste taken?

Mijn taak was Controlling Marshal.
Controlling marshals zijn marshals die een segment van het terrein krijgen toegewezen (6 holes).
In dit segment is de controlling marshal het aanspreekpunt / coördinator voor de verschillende hole captains. De hole captains coördineren op hun beurt de hole marshals.
Het aansturen, coördineren en adequaat kunnen handelen is samen met de crowdcontrol een van de belangrijkere taken tijdens de 4 dagen van het tornooi.
Bij problemen zo snel mogelijk, maar toch steeds kwaliteitsvol & tactvol reageren om deze op te lossen.

Wat is je mooiste herinnering van vorig jaar?

Tijdens de knockout fases werden de flights op hole 18 binnengehaald met een slow clap.
Dit was een geweldig moment. Ook de wave werd regelmatig ingezet.

Wie was je favoriete speler op BKO18 en wie zou je graag op BKO19 zien?

Dit vind ik persoonlijk een moeilijke vraag. We hoopten allemaal op 1 van de Belgische spelers zou winnen.
Het zou leuk zijn, moesten er een aantal grote namen meedoen aan BKO19. Uiteraard mag Adrian Otaegui, als titelverdediger niet ontbreken.

Heb je er zelf van genoten en wat heeft jou de beslissing doen maken om dit jaar terug te keren?

Ik heb er zelf zeker van genoten om aan dit grootse event mee te werken.
Daar ik het zo leuk vond, ben ik zelfs naar de Turkish Open 2018 geweest om daar als Walking Marshal te gaan werken. Toen ik tijdens de eerste dag bij Justin Rose, Tommy Fleetwood & Thornbjørn Oleson mocht staan was ik al helemaal in de wolken (bedankt hievoor Peter van Baekel & Maartje Merx).
Daar heb ik ook nog even met Thomas Pieters een gezellige babbel gedaan en toen speelde hij de dag erna -9, wauw.

Omdat het zo leuk was op beide events, en ik ook de vraag kreeg van Jochem of ik terug wou meewerken als Controlling Marshall, heb ik direct ja gezegd. Die week verlof is al aangevraagd en goedgekeurd.

Zou je het aanraden aan anderen om vrijwilliger te worden op BKO en waarom?

Ikzelf vond het een zeer leuke ervaring om hieraan mee te werken, dus ja. Iedereen moet deze ervaring eens gehad hebben. Je krijgt de kans om eens veel dichter bij de spelers te komen dan anders. Een leuke extra is dat je ook nog een mooi kledingpakket krijgt.

Wat is je mooiste golfervaring of club waar je hebt gespeeld?

Dit is een moeilijke vraag, omdat ik al op zeer veel plaatsen heb gespeeld.
Le National in Parijs, Black Mountain & Banyan in Hua Hin Thailand, Carya (in het donker) in Turkije, Lumine in Spanje, … Eigenlijk teveel om op te noemen.

Als je vraagt naar dit jaar is het al gemakkelijker:
Pro – Am met Kevin Hesbois, Emma van de Rostyne & Jorgo Mahieu.
Op een bepaald moment vroeg Kevin me of ik mee wou doen op een Pro-Am. Mijn reactie was toen “wauw, lijkt me echt leuk.” Alleen is het afhankelijk van waar, wanneer & de kostprijs. Uiteindelijk koos ik voor de Pro – Am op Lumine Golf in Spanje. Hier werd/wordt de qualifying school gespeeld.
4 dagen golf met veel plezier. Uiteindelijk zijn we 2de geëindigd na 3 dagen competitie (na dag 2 stonden we zelfs 1ste). Ik heb hier zelf zeer veel bijgeleerd, en zal dit zeker meenemen naar de toekomst toe.

Wat maakt BKO uniek volgens jou?

De eerste 2 dagen zijn zoals een gewone wedstrijd, daarna begint de echte Knockout.
Het is een zware formule, waar alles kan gebeuren.

Waarom moet iedereen naar BKO komen?

Het is een kans om de professionals vlakbij te zien spelen.
Anders moet je hiervoor verschillende uren rijden om naar een ander golftornooi te rijden.

Nu is er ook een Club Knockout waar de Clubkampioenen een toptornooi ervaren, waar ook zeker publiek voor mag komen kijken.

Waar kijk je het meest naar uit tijdens BKO19?

Dezelfde ervaring hebben als BKO18. Het amusement, het helpen aan een European Tour Event, de slow claps, waves, … En het liefst van al 1 van de Belgische spelers in de Finale!!